nav Uitvaarverzekering

Banksparen voor uitvaart

Vraag: Banksparen voor uitvaart

Geachte,

Is het mogelijk (bijvoorbeeld d.m.v. Banksparen of een Doelspaarrekening) geld "apart" te zetten om een uitvaart te bekostigen, waarbij dit bedrag ook nog eens aftrekbaar is in Box 3.

Zo ja, welke verzekeraar of bank biedt dit product of wat zijn eventueel andere mogelijkheden?

Dank voor de informatie.

Antwoord

Geachte mevrouw, mijnheer,

Ja, dat behoort (althans fiscaal gezien) tot de mogelijkheden. Er is overigens geen sprake van "aftrekbaarheid in box 3" maar van een van de vermogensrendementsheffing vrijgesteld bedrag. Tot een bedrag van ca. 6.989,- per belastingplichtige wordt het saldo van een dergelijke rekening of verzekering niet gerekend tot het belastbare vermogen.

Elke Nederlandse Bank heeft deze mogelijkheid, maar helaas, geen enkele mij bekende bank voert het als product.
Echter, vraagt u zich wel af of dit product zinvol is!! Als u niet te maken heeft met de vermogensrendementsheffing op grond van box 3 Wet Inkomstenbelasting (omdat uw vermogen onder het vrijgestelde bedrag van ca. EUR 21.000,- per belastingplichtige) blijft, dan biedt dit specifieke bankspaarproduct m.i. geen voordeel ten opzichte van een gewone spaarrekening en zou ik u dat laatste adviseren. U heeft dan optimale vrijheid. Het saldo van een bankspaarrekening voor uitvaart mag immer suitsluitend voor de financiering van de uitvaartkosten worden opgenomen.

Deze domeinnaam is te huur